Azad Beg’in Ölümünde İran Parmağıİran'ın örttüğü sır aydınlandı
Emin Pazarcıİran’ın örttüğü sır aydınlandı
Belki, Türkiye’de fazla tanınmıyor, ama Azad Beg önemli bir şahsiyetti. Afganistan Türkleri için bir efsaneydi.
Türk birliğini savundu.
Bu fikrin gerçekleştirilmesi için önemli adımlar attı.
Tam 240 yıldır ezilen Özbekler ve Türkmenleri biraraya getirdi. Özbek-Türkmen Partisi’ni kurdu.
Rusya’yı sıkıntıya soktu.
İran’ın düşmanlığını kazandı.
Pakistan’ı rahatsız etti.
Çünkü, yüzü Türkiye’ye dönüktü!
Bundan üç yıl önce şüpheli bir helikopter kazasında hayatını kaybetti. Ölümünün üzerindeki sır perdesi bir türlü aydınlanamadı.
Tam üç yıldır araştırıyorum…
Sonunda aradığım adresi buldum. Eldeki ipuçlarını birleştirdim. Molla’ya ulaştım.
Azad Beg’i de Uğur Mumcu gibi, İran’ın katlettirdiği ortaya çıktı.
Azad Beg’in peşinde iki istihbarat örgütü vardı:
Biri, Rusya’nın denetimindeki Özbek ajanlar. Diğeri, İran’lı casuslar.
Rusya başarılı olamadı. Ama, İran şartların da yardımıyla sonuç aldı. Azad Beg’i ortadan kaldırmayı başardı.
. . .
Azad Beg, Taliban’ın Mezar-ı Şerif’i işgalinin ardından, Bamyan’a geçmişti. Bamyan ise, Hazaraların kontrolundaydı.
İran istihbaratı, Hazaraları taşeron olarak kullandı. Bamyan’daki İran Konsolosluğu’nu devreye soktu. Hazara Lider Kerim Halili’ye görev verdi: "Azad Beg’i öldürün."
Halili, önce korktu:"Ben bunu tek başıma yapamam" dedi.
İran’ın yardımıyla bir plan hazırlandı. Konu, Hazaraların ‘Merkezi Şura’sına götürüldü. Halili, ‘İran Planı’nı devreye soktu. Şura’yı yanılttı:
- Azad Beg, Taliban’la uzlaşmayı savunuyor.
Bu iddianın gerçekle hiç bir ilişkisi yoktu. Ama, konu çok hassastı ve Şura’dan beklenen karar çıktı: Azad Beg öldürülmeli.
Bu karar, yıllar sonra Merkezi Şura Azası Sait Nemetullah Meşhab tarafından da doğrulandı.
O sırada Özbek General Dostum, Afganistan’dan kaçmıştı. Ankara’daki Stat Otel’de kalıyordu.
Mezar-ı Şerif ise, babası Özbek olan Abdülmelik’in kontrolundaydı.
Halili, önce Dostum’u telefonla aradı. Azad Beg’in öldürülmesi için izin istedi. Azad Beg’i kendisine rakip gören Dostum, izni hemen verdi: "Öldürün!"
Yine İran devreye girdi. Abdülmelik’e yardım vaat edildi. O da Azad Beg’i görüşmeye davet etti: "Taliban’la mücadele için yardımına ihtiyacım var."
Azad Beg, hemen hazırlandı. Amacı, Bamyan’dan karayolu ile ayrılmaktı. Ama, Halili ‘olmaz’ dedi. Azad Beg’e helikopterini verdi.
Helikopter, 15 kişiyle havalandı.
Operasyon, havada başladı.
Azad Beg, koruması Zeyniddin ve danışmanı Halidi ile birlikte havada katledildi. Helikoptere de Mezar-ı Şerif’in Şölger Köyü yakınlarında düştü süsü verildi ve yakıldı.
İlginçtir, helikopterdeki diğer 12 kişi kurtuldu!
Bölgenin Hazara Komutanı Mehmet Emin Beylerbeyi, kazayı şüpheli buldu. Pilotu yakalayıp, konuşturdu. Pilot, ‘Benim suçum yok’ dedi: "Bana bu görevi Şura verdi."
Beylerbeyi, yıllarca bu sırrı sakladı.
Sonunda açıkladı: "Olay kaza değildi."
Bugün Afganistan’ın Ankara Büyükelçisi Murat Argun.
Argun, aynı zamanda Azad Beg’in yakın dostuydu.
Argun’a sordum: "Azad Beg cinayetinde adres İran’ı gösteriyor…"
‘Doğrudur’ dedi:
- Ben de şüpheleniyordum. Cinayetin ardından Mezar-ı Şerif’deki İran Konsolosu Ebulfezl Zahravan’la görüştüm. Yoklamak için Azad Beg’in ‘öldürülmesinin çok iyi olduğunu’ söyledim. Bunun üzerine açıldı. ‘Evet iyi oldu, çünkü bölgede Türk devleti kurmak istiyordu’ cevabını verdi.
Her şey apaçık ortada…
Molla, sadece Türkiye içinde operasyonlara girmedi.
Bize ve bizden yana olanlara Türkiye dışında da savaş açtı. Bunun bir örneği de Azad Beg’in katli.
Olayın asıl üzücü tarafına gelince…
Tarafımızdan para yardımı yapılan ve desteklenen general Dostum ve Abdülmelik’in de bu cinayete aracı olmaları.İlginçtir…
Hem Dostum, hem de Abdülmelik bugün İran’da yaşıyorlar. İran Devleti tarafından besleniyorlar.
Belli ki, geçmişte de İran’la ilişkileri vardı.
İran, Afganistan’da hiç bir kazanım elde edemedi. Bölge, bugün Taliban’ın elinde. İran’ın tek kazanımı, bölgedeki Türk unsurların önünü kesmek oldu.
İşte Molla’nın gerçek yüzü!
http://arsiv.aksam.com.tr/arsiv/aksam/2 ... lar12.html(Akşam - 30/05/2000)