"BAQIRGAN KİTÂBI"ndan Şiirler / "BAKIRGANİ KİTABI"ndan Şiirler
Haq qullugm tileyür-sen seher turmaqm âdet qıl Özün otdan yulayur-sen seher turmaqnı âdet qıl Seher turganlar er boldı İlâhıdın ülüş aldı Eyâ gafil sana noldı seher turmaqm âdet qıl
Hak kulluğunu diliyorsan, seherde kalkmayı âdet edin, Kendini ateşten koruyorsan, seherde kalkmayı âdet edin. Seherde kalkanlar er oldu, İlâhiden pay aldı, Ey gafil, sana n'oldu, seherde kalkmayı âdet edin.
Seher turmay işin bitmes bu qul maqsûdıga yitmes Seher uyqusı sûd qılmas seher turmaqnı âdet qıl Seherde kalkmadan işin bitmez, bu kul isteğine ermez, Seher uykusu fayda vermez, seherde kalkmayı âdet edin.
Seherde aysa bir Allah yoyar yüz min günâh va'llâh Qılur-sen tâatın dil-hâh seher turmaqra âdet qıl Seherdegi bir istiğfar küninde yüz aygunça var Qulaq salgıl buna ey yâr seher turmaqm âdet qıl Seher turgaç taharet qıl gam-ı gûr-ı qıyâmet qıl Anın fikrin bu saat qıl seher turmaqnı âdet qıl Seher turmaqm rağbet qıl qarangu kiçe mihnet qıl Barıp gûrunda rahat qıl seher turmaqnı âdet qıl Seher turmaq ibâdetdür seher turmaq saâdetdür Seher turmaq inâyetdür seher turmaqm âdet qıl Seherde çoq idi rahmet ayaq başınga miri rahmet Sana kerekse bu devlet seher turmaqnı âdet qıl " Kel ey rabbın besî bende günâh qıldın neçün bunda Qutulayın diseft anda seher turmaqnı âdet qıl Seherde dese bir "Allah", yıkanır yüz bin günah, vallah, Edersen ibadetini yürekten, seherde kalkmayı âdet edin. Seherdeki bir İstiğfar gününde yüz ay-gün var, Kulak ver buna, ey yâr, seherde kalkmayı âdet edin. Seherde kalkınca, temizlen, kıyameti ve mezan düşün, Onun düşüncesini bu saat düşün, seherde kalkmayı âdet edin. Seherde kalkmaya rağbet et, karanlık gecede sıkıntı çek, Varıp çukurunda rahat et, seherde kalkmayı âdet edin. Seherde kalkmak ibadettir, seherde kalkmak saadettir, Seherde kalkmak inayettir, seherde kalkmayı âdet edin. Seherde çoktur rahmet, baştan ayağa bin rahmet, Sana gerekse bu devlet, seherde kalkmayı âdet edin. Gel ey, Allah yolundaki kul, günah işledin niçin burda, Kurtulayım dersen orda, seherde kalkmayı âdet edin. Uçman tamug ögüşür ögüşmekde ma'nî bar Tamug aytur men bay-men mende Fir'avn Hâmân bar Uçmah aytur yoq sende cümle peygamber mende Sende Fir'avn bar bolsa Mende Yûsuf Ken'ân bar Tamug aytur men bay-men dervîşlerge çagırmen Bahîllerge hâce-men mende zâlim avân bar Uçmah aytur yoq sende cümle peygamber mende Muhammed-i Mustafâ Ömer Alî Osman bar Tamug aytur tahtumda tursa cühûd mug mende Her zâlimnin yiride toqsan türlük çıyan bar Uçmah aytur sende yoq mana kelse ölüm yoq Türlük ni'metler anuq yüz min hezâr elvan bar Tamug munlaşa keldi uçmahqa özr qıldı Qul Süleyman ne bildi bildürgüçi Rahman bar Cennet, cehennem çağırır, çağrıda bir anlam var, Cehennem mder, ben zenginim, bende Firavun, Hâmân var. Cennet der, yok sende, bütün peygamberler bende, , Sende Firavun var ise, bende Yusuf-ı Kenan var. Cehennem der, ben zenginim, dervişlere şarabım, Cimrilere efendiyim, bende zalim İvan var. Cennet der, yok sende, bütün peygamberler bende, Muhammed-i Mustafa, Ömer, Ali, Osman var. Cehennem der, tahtımda, hristiyan, yahudî, mecûsî, Her zalimin yerinde, doksan türlü çıyan var. Cennet der, sende yok, bana gelse, ölüm yok, Türlü nimetler hazır, yüz bin çeşit renk var. Cehennem hüzünlendi, cennetten özür diledi, Kul Süleyman ne bildi, bildirici Rahman var.
Tevbe qılup haqga yangan âşıqlarga Uçmah içre tört arıqda işreti bar Tevbe qılmay haqdm yangan gâfillerge Tar lahidde qatıg azâb hasreti bar Tövbı* edip Hakk'a dönen âşıklara, Cennette dört meyva ile yeme-içme var, Tövbe etmeden Hak'tan dönen gafillere Dar kabirde katı azap, hasret var. Tevbe qılgan âşıqlarga nûr yagılur Tüni küni sâbir tursa könli yarur Qaçan ölüp gûrge kirşe gûn kenlür Gaffar izim rahman rahîm rahmeti bar Uçmah mülkin umgan âşıq tevbe qılsun Tevbe qılup hazretige yaqın barsun Hûr u qusûr gılmân vildân hadim bolsun Elvan elvan kiyer teşrîf hil'ati bar Tevbesizler bu dünyânı ötmes sanman Bir kün olup gûr azabı kelmes sanman Qıyâmet kün arasat tan atmas sanman Heyhat heyhat nevha feryâd fursatı[3] bar Namaz rûze tevbe birle barganlarga Haq yolıga kirip qadem qoyganlarga Uşbu yolda cânm f idâ qılganlarga Yarlaqanmış qullar birle sohbeti bar Namaz rûze tevbe seni otdan yular Âlem halkı seni sevüp haqdın tiler Qıyâmet kün körüp seni alar tanlar Ne qul ermiş bu saadet nusreti bar Uçmah içre tört arıqdur bilgil anı Munda tevbe qılganlarga içrür anı Tevbesizler ol arıqdm içmes velî Afia içrür zehir zaqqûm şerbeti bar Her kim haqnıfi qulı bolsa haqga yansun Haqga yanmas özi tigen sarı barsun Qul Süleyman neteg munda orun qılsun Kiçe kündüz qorqa turur heybeti bar Tövbe eden âşıklara nur yağar, Gece-gündüz sabrederse, gönlü ışır. Ne zaman ölüp, kabre girse, kabri genişler Gaffar, Azîm, Rahman, Rahîm rahmeti var. Cennet mülkünü uman âşık tövbe etsin, Tövbe edip, Hazretine yakın olsun, Köşk hurileri, gılman, vildân hizmetçi olsun, Renk renk giyer, teşrif kaftanı var. Tövbesizler bu dünyayı geçmez sanmayın, Bir gün ölüp, mezar azabı gelmez sanmayın, Kıyamet günü Arasat 'tan şafak sökmez sanmayın Heyhat, heyhat, ağıt, feryat günleri var. Namaz, oruç, tövbe ile gidenlere Hak yoluna girip, adım atanlara, Bu yoldu canını feda edenlere, Bağışlanmış kullar ile sohbet var. Namaz, oruç, tövbe, ateşten korur, Âlem halkı, seni sevip Hak'tan diler. Kıyamet günü görüp seni onlar şaşırır: "Ne kul imiş bu, saadet üstünlüğü var?" Cennette dört meyvadır, bil onu, Burda tövbe edenlere yedirir onu, Tövbesizler o meyvadan yemez, ancak, Ona içirir zehir-zıkkım şerbeti var. Her kim Hakk'ın kulu olsa, doğruya dönsün, Doğruya dönmezse, istediği yere gitsin, Kul Süleyman, burada nasıl yer tutsun, Gece gündüz korkuyor, heybeti var. Menim bu könlümnüfi âzân bar Yaratqan mevlîmge ya zari bar Qıyâmet atlıg ol bâzârı bar Menemme könlüm içre munlanm bar İsrâfîl sîrmı ürmeki bar Arasat âlemiga sürmeki bar Zebânîyfi ferişteler sormaqı bar Menemme könlüm içre munlarım bar Arasat terâzûsı qurmaqı bar Qadîrim qâzi bolup sormaqı bar Suâlga cevâblarru aymaqı bar Menemme könlüm içre munlanm bar Benim bu gönlümün kırgınlığı var Yaradan Mevlama dileği var Kıyamet adında pazarı var, Benim de gönlümde dertlerim var. İsrafil'in Sûr'unu üflemesi var, Arasat alemine sürmesi var, Zebani ve meleklerin sorgusu var, Benim de gönlümde dertlerim var. Arasat terazisini kurması var, Kadirimin kadı olup sorması var, Soruya cevaplan vermesi var, Benim de gönlümde dertlerim var. Ma'siyet qılmışımga peşmânımbar İblîsimme mel'ûn turur düşmenimbar Yıglayur-men mrayur-men tün ü kün zâr Menemme köfilüm içre munlarımbar Seherler zârlansa zârlıqı bar Qadîrim tevbe birse zevqı bar Ma'siyet qılganlarga yazuqı bar Menemme könlüm içre munlarımbar Sırâtnı niçke dirler keçmeki bar Saçrasa Hâviyega tüşmeki bar Ot içre kiriben pişmeki bar enemme könlüm içre munlanm bar Dirîgâ bu rûzigâr mendin keçer Süygenim dostlarım mendin qaçar Qul Süleyman dünyadın bir kün keçer Menemme könlüm içre munlarımbar
îsyan ettiğime pişmanlığım var, İblisim de mel 'undur düşmanım var, Ağlarım, inlerim gece gündüz âh ve zâr, Benim de gönlümde dertlerim var. Seherler inlese, iniltisi var Kadirim tövbe verse, zevki var. İsyan edenlere günahı var, Benim de gönlümde dertlerim var. Sırat 'ı ince derler, geçmesi var, Sıçrayınca Hâviye 'ye* girmesi var, Ateş içine girip pişmesi var, Benim de gönlümde dertlerim var. Eyvah, bu zaman benden geçer, Sevdiğim dostlarım benden kaçar, Kul Süleyman dünyadan bir gün göçer, Benim de gönlümde dertlerim var.
Menin canım senin ışqm biledür Tenim âciz velî canım uludur Bu ışq ger bolmasa men nitgey erdim Qamug ahım menim ışqım qıladur Zihî hâl ü zihî hâl ü zihî hâl Men yıglar-men heme âlem küledür Âşıqdın sormanız dünyâ vü uqbâ Âşıq ma'şûqı üçün her dem öledür Âşıqnı koydurur /bu/ ışq otı Âşıqlar ışq otıga mübtelâdur Menin sen baqmagıl bu sûretimge Yüreğim qan bolup bağrım suladur Ayırdı ışq meni il ü hîşimdin Közüm yaşı aqıp menzim soladur Körün ne hâlga tüşti Qul Süleyman Qamug ışqım menin rencim biledir
Benim canım senin aşkınladır, Bedenim aciz, ancak canım uludur. Bu aşk olmasaydı ben ne yapacaktım, Her âhımı benim aşkım yapar. Ne tuhaf hal, ne tuhaf hal, ne tuhaf hal, Ben ağlarım, ama âlem güler. Âşıktan sormayın dünya ve ahiret, Aşık, sevgilisi için her an ölür. Aşığı yakar aşk ateşi, Aşıklar aşk ateşine düşkündür. Benim sen bakma bu hâlime, Yüreğim kan olup, bağrım solar. Ayırdı aşk beni memleket ve akrabadan, Gözüm yaşı akıp, benzim solar. Görün ne hâle düştü Kul Süleyman Bütün aşkım benim eziyet iledir. * Hâviye: Cennetin yedinci katı.
Rahman atlıg rahmetindin ümîdlikmen ilâhım Qahhâr atlıg qahrıfidın qorqınçlıq-men ilâhım Qulavuzsuz kârvân dek iz yitürgen sârvân dek Qul-men disem yalgan dek qulum digil ilâhım Afv qügıl azgannı yolga salgıl yazgannı Men dek yolsuz kezgenni yolga salgıl ilâhım Buldum qadir timini saldım gaf let tonmı Bildim qulluq yolmı qabûl qılgıl ilâhım Rahmet derya taşqunı Ata Hızır tuşgunı Şiblî âşıq ışqını rûzî qılgıl ilâhım Qul Süleyman mum bar qaygu birle yörür zâr Yarlıqagıl yâ cabbâr cümle qulnı ilâhım Rahman adlı rahmetinden umutluyum, ilâhîm
Kahhâr adlı kahrından korkuluyum, ilâhım. Kılavuzsuz kervan gibi, iz kaybeden deveci gibi Kulum desem yalan gibi kulum, de, ilâhım. Affet azanı, yola sok şaşıranı, Benim gibi yolsuz gezeni, yola sok, ilâhım. Buldum Kadir gecesini, çıkardım gaflet elbisesini, Bildim kullukyolunu, kabul et, ilâhım. Rahmet derya taşkını, ata Hızır düşkünü, Aşık aşkının gecesini, gündüz eyle, ilâhım. Kül Süleyman'ın derdi var, kaygıyla dolaşır, ağlar, Bağışla ey Cabbar bütün kulları, ilâhım.
Munlug âciz boldum men nefsim özdin yuldum men İstedügüm buldum men dervîşlernifi içinde Bîzâr boldum da'vâdın hem hüccet ü fetvâdın Sır açıldı mevlâdın dervîşlernifi içinde Sırrım sırga ulandı könlüm arşga yollandı Işq qılıcı bağlandı dervîşlernifi içinde Dervîş haqnın derbânı tün kün tutar fermânnı Qamug derdnifi dermanı dervîşlernifi içinde Kim bar dervîşge tefi tuş andın öğren aql u hûş Şevq şarâbı bolur nûş dervîşlernifi içinde Dervîşlernifi bâzârı zikr turur gülzârı Haqmn sırrı esrarı dervîşlernifi içinde Suretleri mundadur sîretleri andadur Pâdşâhlara ne sandur dervîşlernifi içinde Dervîşlernifi qıyâmı Mustafâdur imâmı Dervîşlernifi selâmı dervîşlernifi içinde Şiblî Cüneyd Bâyezîd âlem olarga mürîd Barca tümen min zâhid dervîşlernifi içinde Dervîşlernifi tahtı bar uqbâda köp rahtı bar Süleymânnın tahtı bar dervîşlernifi içinde Dertli, âciz oldum ben, nefsini özden kopardım ben Aradığımı buldum, ben dervişlerin içinde. Usandım davadan hem fetva makamından Sır açıldı Mevla 'dan dervişlerin içinde Sırrım sırra eklendi, gönlüm Arş 'a yollandı, Aşk kılıcı bilendi dervişlerin içinde. Derviş Hakk'ın kapıcısı, gece gündüz tutar fermanı, Her derdin dermanı dervişlerin içinde. Kim var dervişe denk-eş, ondan öğren aklı Şevk şarabı içilir dervişlerin içinde. Dervişlerin pazarı, zikridir gül bahçesi, Hakk'ın sırlarının sırrı dervişlerin içinde. Suretleri burdadır; siretleri ordadır; Padişaha ne şandır dervişlerin içinde. Dervişlerin kıyamı, Mustafa''dır imamı, Dervişlerin selamı dervişlerin içinde. Sebli, Cüneyd, Bayazid, âlem onlara mürit Bütün binlerce zahit dervişlerin içinde. Dervişlerin tahtı var, ahirette çok cemaati, Süleyman'ın tahtı var dervişlerin içinde.
Senin derdin bana dermandın artuq Sana qul bolganım sultândın artuq Senin yâdıfinı aysam çöl içinde Bolur ol çöl mana bustândm artuq Senin yâdın eğer kitse tilimdin Vücûdum kurıyur virandın artuq Menin hâr bolmışım öz gafletimdin Meğer qılsaft nazar ihsandın artuq Azîz h(r qılguçı sultân sen ök sen Senin lutf un qamug elvandın artuq Ne hoş bu dünyede îmân u Kur'ân Ne bolgay dünyede îmândın artuq Menin bu derdimi hîç kimse bilmes Eğer bilse hekîm Luqmândın artuq Senin derdin bana dermandan fazla, Sana kul olduğum sultandan fazla. Senin ismini desem çöl içinde, Olur o çöl bana bostandan fazla. Senin ismin eğer gitse dilimden, Vücudum kurur, virandan fazla. Benim her bulduğum kendi gafletimden, Bir bakarsan, ihsandan fazla. Aziz, hür kılan sultan, yalnız sensin Senin lütfün bütün renklerden fazla. Ne hoş bu dünyada iman ve Kur'an, Ne olacak dünyada imandan fazla. Benim bu derdimi hiç kimse bilmez, Eğer bilse, Lokman Hekim 'den fazla. Bu yanlıg âsi erken qul Süleyman İnayet umunur barandın artuq Böyle asi iken Kul Süleyman İnayet umar yağmurdan fazla.
Subhân idim özidür ol Mustafâ buyurdı Babam Arslan tegürdi şeyhim Ahmed Yesevî Mustafânın hırqasın keydi yidi loqmasın Tutdı Ka'be halqasın şeyhim Ahmed Yesevî
Baqsa Ka'be körüngen bassa yirler türülgen Ledün ilmi virilgen şeyhim Ahmed Yesevî Aslı erür hanedan bilmes anı köp nâdân Bilür anı haq yezdân şeyhim Ahmed Yesevî
İshaq Baba yarını şeyh İbrâhîm qulunı Meşâyihler ulugı şeyhim Ahmed Yesevî Yesi Suvnufi arası yatur Gevher paresi* Meşâyihler seresi şeyhim Ahmed Yesevi
Qarçıgaynı quşlagan şunqar laçın uşlagan Sansız mürîd başlagan şeyhim Ahmed Yesevî Şeriatı ârâste tarîqatı peyveste Haqîqatde şâyeste şeyhim Ahmed Yesevî
Şerîatnı sözlegen tarîqatnı izlegen Haqîqatnı bildürgen şeyhim Ahmed Yesevî Kün tuggandm batarga tersâ cühûd tatarga Qulluq qılıp satarga şeyhim Ahmed Yesevî
On sekiz min âlemde atı meşhur kelâmda Ornı dârü's-selâmda şeyhim Ahmed Yesevî Bâblar babı Horasan sansız tümen Hindustân Bâblar başı Bâb Arslan şeyhim Ahmed Yesevî
Atam atı ozgusı yıpar bolup tozgusı İki cihan közgüsi şeyhim Ahmed Yesevî Hızır bile sohbetlig İlyâs birle ülfetlig Haq qaşında hürmetlig şeyhim Ahmed Yesevî
Türkistânga baralıfi hizmetinde bolalıfi Ülüş birse alalım şeyhim Ahmed Yesevî Baba Maçın il Sultân mürîd boldı bî-gümân Hakîm Hâce Süleyman şeyhim Ahmed Yesevî
Anlamı:
Sûbhan Tanrım kendidir, o Mustafa buyurdu Dedem Arslan ulaştırdı şeyhim Ahmed Yesevî Mustafa'nın hırkasını giydi, yedi lokmasını, Tuttu Ka 'be halkasını, Şeyhim Ahmed Yesevî.
Bakınca Ka'be görünmüş, basınca yerler durulmuş, Gizli bilim verilmiş, şeyhim Ahmed Yesevî. Aslıdır hanedan, bilmez onu çok cahil, Bilir onu Hak Teala, Şeyhim Ahmed Yesevî.
İshak Baba yerini, Şeyh İbrahim kulunu, Şeyhler ulusu şeyhim Ahmed Yesevî. Yesi suyunun arası, yatar Gevher* yavrusu Şeyhlerin başı şeyhim Ahmed Yesevî.
Doğanı avlayan, laçin yiyen, sungur Sayısız müride kılavuzluk eden şeyhim Ahmed Yesevî. Şeriatı süslenmiş, tarikatı sürekli Hakikatte uygun şeyhim Ahmed Yesevî.
Şeriatı söyleyen, tarikatı arayan Hakikati bildiren şeyhim Ahmed Yesevî. Gün doğusundan batıya, Hristiyan, Yahudi, Tatar'a Kulluk yapıp satmaya şeyhim Ahmed Yesevî.
Onsekiz bin âlemde, adı meşhur kelâmda, Yeri darüsselam 'da (cennet), şeyhim Ahmed Yesem. Kapıların kapısı Horasan, sayısız çok Hindistan, Babalar başı bab Arslan, şeyhim Ahmed Yesevî.
Atamın adı geçecek, koku olup tozacak, İki cihan aynası şeyhim Ahmed Yesevî. Hızır ile sohbetli, İlyas ile ülfetli, Hak önünde hürmetli şeyhim Ahmed Yesevî.
Türkistan'a varalım, hizmetinde olalım, Hisse verse alalım şeyhim Ahmed Yesevî. Baba Maçin 'ül-Sultan, mürit oldu şüphesiz Hakim Hoca Süleyman şeyhim Ahmed Yesevî.
'Gevher: Ahmed Yesevî'nin kızı
_________________ "Bismillah dep beyan eyley hikmet aytıp Taliblerge dürr ü gevher saçdım mena..."
Hazret-i Pîr-i Türkistan Hoca Ahmed Yesevî [ Qaddesallahu Teala Sırrahul-Azîz ]
|