Sufiforum.com

2009'da başlayan SUFİFORUM'da İslam; İslam Tasavvuf Geleneği ile ilgili her türlü güncel ya da 'eskimez' konular yer almaktadır. İçerik yenilemeleri tasavvuf.name sitesinden sürdürülmektedir. ALLAH YÂR OLSUN.

Giriş |  Kayıt




Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 1 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Yunus Emre ve Mevlana kitapları tasavvufun anahtarı
MesajGönderilme zamanı: 15.09.10, 05:23 #mesajın linki (?)
Çevrimdışı

Kayıt: 20.05.09, 11:50
Mesajlar: 69
Yunus Emre ve Mevlana kitapları tasavvufun anahtarı

FATMA KARAMAN


İbadet bizi Allah’a yaklaştırır, tasavvuf ise kalbimizi temizler. Rahmet, feyiz, bolluk ve bereket ayı olarak anılan Ramazandayız. Ne mutlu ki kitaplar Ramazan alışverişinin bir parçası haline geldi. Çünkü nefsimizin imtihan edildiği bu ay insanın kendi içine yaptığı yolculuk, yani tasavvuf üzerine okumanın tam zamanıdır. Nereden başlayalım, hangi yayınlara başvuralım... Biz sorduk, işin erbabı anlattı

***

Bu kitaplar yol gösterici nezaretinde okunmalıdır

Cemalnur Sargut (Yazar): Tasavvuf, insanın kendi içine yaptığı yolculuktur. İslam tasavvufunda bu yolculuğa süluk denir ve tasavvufta varılması gereken nokta İslam’da ‘Kendini hiçlikle bilen Rabbini varlıkla bilir’ noktasına ulaşmaktır. Bu yüzden Mesnevi, Kuran’ı Kerim’i en güzel anlatan kitaptır. Kuran’da da biliyorsunuz çeşitli hikayelerle hakikatlerin bize öğretilmesi vardır. Tasavvufla ilgilenmek isteyenlere Mesnevi’yi öneriyorum. Divan-ı Kebir’i çok iyi bilmek lazım, çok iyi anlamak, üzerinde tefekkür etmek lazım. Mevlana, Şems’in ilk gidişinden sonra yazmaya başlamıştır ve çok özel bir kitaptır. Onda Şems’i de bulursunuz, Zerkubiyi’de bulursunuz, Mevlana’nın hakikatini de bulursunuz. Tabii yine de söylüyorum okuyana bağlı bütün bunlar. Allah korusun aksi takdirde okuduklarımız sırtımızda yük olur. Bir öğretmen nezaretinde, bir yol gösterici nezaretinde, hayata geçirerek, yaşantımızda uygulayarak öğrenmek ve okumak çok yararlı olur.

Mesnevi’den hikayeleri öneriyorum

Beşir Ayvazoğlu (Edebiyatçı): Tasavvufu ilk kez okuyacaklar için edebi metinleri tavsiye ederim. Mesela Yunus Emre’nin şiirlerini okumak gibi. Mevlana’nın Mesnevi’sinden seçilmiş metinler de okunabilir. Tamamı başlangıçta ağır gelebilir. Şebüsteri’nin Gülşen-i Raz’ı ve bu eserin Abdülbaki Gölpınarlı tarafından yapılan şerhi bence tasavvufa merak duyanların okuyacakları ilk kitaplardan biridir. Karşılaşılan tasavvuf terimlerini anlayabilmek için bir de sözlük edinmek lazım. Abdülbaki Gölpınarlı’nın Tasavvuf’tan Dilimize Geçen Deyimler ve Atasözleri, Süleyman Uludağ’ın Tasavvuf Terimleri Sözlüğü gibi... Gölpınarlı’nın başta Yunus Emre ve Tasavvuf, Melamilik ve Melamiler olmak üzere bütün eserleri, Mustafa Kara’nın Tasavvuf ve Tarikatler adlı kitabı ve diğer kitapları, Mustafa Tatçı’nın çalışmaları... Bu kitaplar dikkatli bir okuyucuyu bütün bir tasavvuf literatürüne götürecektir. Zaten Türkiye’de tasavvuf yayıncılığı öteden beri iyidir. 1940’larda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Şark-İslam Klasikleri serisinde çok sayıda tasavvuf klasiğinin ilk defa Türkçeye kazandırıldığını da unutmamak gerekir. Bu dizide yayımlanmış kitaplar, çoğu vukuf ehli tarafından tercüme edilmiş olduğu için hala önemlidir. Bu alana bildiğiniz gibi ilk defa ciddiyetle Dergâh Yayınları eğilmiş ve önemli tasavvuf klasiklerini birbiri ardınca yayımlamıştı. Tasavvuf, Keşkül gibi önemli tasavvuf dergileri de yayımlanıyor.

Kitap seçerken çok özen göstermeli

Nur Artıran (Yazar): Tasavvufî bir eser okuyacak kişilerin kitap seçiminde son derece dikkatli ve hassas olması gerektiğine inanıyorum. Çünkü piyasada o kadar çok dejenere olmuş, gerçeğe aykırı sufi yayınlar var ki iyiyle kötüyü, yanlışla doğruyu birbirinden ayırmak gerçekten oldukça zor. Ne yazık ki günümüzde bu tür eserlerin bir çoğu ticari maksatla yazılıyor ve yayımlanıyor. Bu nedenle, tasavvuf dünyasının rehberleri olan ve yüz yıllardır eserleri görüş ve düşünceleriyle gönüllerimizi aydınlatan ehil şahsiyetlerin eserlerini okumaya özen göstermeli, tercüme veya şerh edenin, hatta yayınevinin bile güvenirliliğine azami dikkat edilmelidir. Ayrıca tasavvufa meraklı olan kişilerin öncelikle Hz.Mevlana, Ferididdin-i Attar Hakim Senai, Niyazi Mısri, Eşrefoğlu Rumi, Fuzuli, Şeyh Galib, Ataullah İskenderi gibi çok değerli zatların eserlerini okumaları mutlak faydalı olacaktır. İmkanlar dahilinde bu eserleri okurken konuya hakim bir gönül ehlinin tecrübelerinden faydalanmakta ufkumuzu genişletebilir, kelimeler arasında gizlenmiş mana incilerine ulaşmayı da kolaylaştıracaktır. Günümüzde özellikle de son senelerde tasavvufi yayınlar oldukça revaçta olup herkese hitap edecek birçok eser yayımlanmaktadır. Bu konuda herhangi bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum.

Üniversite kitapları çok iyi

Mustafa Tahralı (Akademisyen): Ben tasavvuf okumak isteyenlere üniversitelerde okutulan tasavvuf kitaplarını öneriyorum. Çünkü diğer kitapların seviyesi şahsa göre değişebilir. Ama üniversitelerde okutulan kitaplar tasavvuf üzerine çok donanımlı. Muhakkak faydalanabileceklerini düşünüyorum. Rahmetli Prof. Dr. Selçuk Eraydın’ın Tasavvuf ve Tarikatlar kitabını öneriyorum.


Başa Dön
 Profil Özel mesaj gönder  
 
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 1 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat


Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir


Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Geçiş yap:  
cron
   Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Türkçe çeviri: phpBB Türkiye