Büyük kafalar için köklü sorunlar
Büyük insanlar gençken de büyük yaşarlar. Küçük derelerde boğulmazlar. Düşünceleri, eylemleri büyük olur. Ahiret endişesi onları iliklerine kadar kuşatır. Ümmetin dinini, toprağını, devletini dava edinirler. Kâfirlerin saldırılarını film izler gibi izlemezler. Teknikte, bilimde, siyasette neden geri kaldığını düşünür, yaşının küçük olmasına rağmen çareler, alternatifler üretirler. İslam’la şereflenmemiş milyarlarca insana nasıl İslam ulaştırılacağı üzerinde kafa yorarlar. Onların her tavrından ümmete ait oldukları anlaşılır. Büyük insanlar, insanlıkla ilgilenir, iz bırakmadan gitmemeye çalışırlar. Önlerine konan uyuşturucuları kullanmazlar. Futbol gibi illetlere müptela olmazlar. Bedenlerini insanlık için, dinleri için kullanacaklarından, eskimesin, sıhhatleri bozulmasın diye yediklerine, içtiklerine dikkat ederler. Küçük işleri büyük gayeye dönüştürmezler.
Stresler içinde kavrulan genç bilmelidir ki:
Mü'min için hayat ahiret hayatıdır. Allah katlanılamaz bir yük kullarına yüklememiştir. Sıkıntılarımızın kaynağı biziz. Yaşamayı, giyinmek, yemek ve gezmek olarak gördüğümüz için bunalıyoruz. Stres gereksizdir. Huzur müminin eli altındadır. Huzurlu ve kedersiz bir hayat için şunları not al:
1- Dertlerin başı şirktir; imanı kavrayamamaktır. Dil ucuyla iman eden, imanı sözlü bir iki cümle tekrarından ibaret gören, imanının ne anlama geldiğini bilmeyen bunalır. Ona dünya dar gelir. Huzur imandadır. İman ettikten sonra, Salih ameller de peşinden geldi mi, ölüm bile ürkütmez. En büyük gelecek olan ahiret geleceğini önüne koyan, üç gün sonrasına gelecek adını vermez.
2- Cahillik beladır. En büyük cahillik yaratanı bilmemektir. Kur'an ve hadis bilgisi, yaşadığımız hayatın fıkhını öğrenmek, huzurun kaynağıdır.
3- Zikir ehli olmayanlara Allah Teâlâ dar bir hayat, bunalımlı bir dünya vaat etmiştir. Zikir ehli olmak gerekir. Zikir iki şeydir. Birincisi, Allah’ı ve isimlerini, sıfatlarını dille tekrar etmek. Ne kadar tekrar edilirse o kadar bereket olur, lezzet olur, kalp açılır, kanatlanır. İkincisi de, her işte Allah’ı hatırlamaktır. O’nu, cennetini, cemalini hatırlamak, haramlarla yüz yüze gelince cehennemi hatırlayıp geri durmak bir zikirdir.
4- Kindar, hasetçi, dedikoducu, ödlek, cimri insan kendine bile yararı olmayan insandır. Bu huylardan kalpte kalmasın.
5- İnsanlara yararı olan bir hizmette muhakkak bulun; enerjin içinde erimesin. Allah’ın yardımını görürsün. 6- Örnek olarak hayat standardı daha aşağıda olanlara bakmak gerekir. Ahiret amellerinde de daha iyi durumda olanları izlemekte yarar vardır. 7- Sadece bugüne bak. Geçmişi irdeleme. Geleceği dert etme!
8- Önemli işlerle öncelikli işler arasında tercih, öncelikliden yana olmalıdır.
9- Duasız yol alınmayacağını bilmek gerekir. Dua en büyük silahımızdır. Dua etmek ve dua almak büyük bir kazançtır.
10- Göz fazla bakmasın, dil çok konuşmasın, kulak çok dinlemesin, mideye çok yemek girmesin, baş yastıkta çok kalmasın! Bunların tamamı ömür eritir, kalp ezer.
|